Festival

Larry Carlton Quartet

Larry Carlton - gitare; Gene Coye - bubnjevil; Travis Carlton - bas; Dennis Hamm- klavijature

Larry Carlton je zasigurno najveća legenda svjetske „smooth jazz“ scene. Kultni američki gitarist i skladatelj među prvima je u svijetu jazza osvojio najširu publiku i stvorio termin „easy listening jazz“ – jazz kakav svi vole i u njemu mogu opušteno uživati...

Carltonova glazbena priča započinje vrlo rano jer već sa šest godina počinje učiti svirati gitaru. Tijekom odrastanja zaljubljuje se u jazz nakon što je čuo Joea Passa. Karijeru započinje kao session gitarist, a 70-tih se pridružuje sastavu Crusaders s kojima ostaje niz godina i snima 13 albuma. Njegova glazbena karijera naglo napreduje nakon što je znatan broj gitarista počeo učestalo oponašati “slatki” zvuk njegove kultne gitare Gibson ES-335 zbog koje je I prozvan Mr. 335. Stvorio je i novu gitarističku tehniku korištenja volume pedale, što je uskoro postao njegov trademark, a Joni Michel ju je nazvala “fly fishing” - mušičarenje, odnosno ribolov pomoću mušica) I prvi puta ju je koristio upravo na njezinom albumu Court and Spark.

Prije no što se potpuno posvetio solo karijeri, Carlton je kao studijski glazbenik radio s Sammy Davisom Jr., Herb Alpertom, Quincy Jonesom, Paul Ankom, Michael Jacksonom, John Lennonom, Dolly Parton,...a u vlastitom studiju Room 335 producira projekte za Barbru Streisand i Joan Baez. Carlton sklada, snima i producira preko stotinu zlatnih albuma, a radi i filmsku glazbu („Against All Odds“) i televizijske teme za svjetske hit seriju „Hill Street Blues“ (za koju s Mike Postom osvaja i Grammy) i Who’s The Boss.

Između ’78 and ’84, Carlton je objavio šest solo albuma: Mr. 335: Live In Japan, Friends; Eight Times Up; Sleep Walk; Strikes Twice; Larry Carlton. Posljednji je izdan nakon njegove suradnje s rock supergrupom Steely Dan i tada je Larryjevo pojavljivanje na njihovom albumu Roling Stone magazin prozvao jednim od tri najbolje rock izvedbe ikada. Od '94 do '97 Carlton je surađivao i odlazio na turneje s Totom, Steveom Lukatherom, Stanley Clarcom, Lee Ritenourom, a kasnije zauzima i njegovo mjesto u skupini u Fourplay. The National Academy of Recording Arts & Sciences (NARAS) ga je tri godine zaredom proglašavala „Najdragocjenijim instrumentalistom“ - The Most Valuable Player), a onda mu je morala dati počasnu titulu kako bi se za naslov mogli imenovati i drugi glazbenici.

1999. Joe Satriani, Steve Vai i Jimmie Vaughn i Larry Carlton su istovremeno dobili čast da ovjekovječe otiske svojih dlanova na slavnoj holivudskoj Stazi rockera (Rockwalk). Tijekom karijere, Carlton je osvojio četiri Grammyja, posljednji 2011. godine.

HomepageFacebookMySpace Subota, 07. 07. 2012., 22,00 h , Ljetna pozornica