Festival

DINA e MEL feat. MIROSLAV TADIĆ & YVETTE HOLZWARTH

Dina Bušić - vokal; Melita Ivković - gitara; Miroslav Tadić - gitara;Yvette Holzwarth - violina

Iza imena Dina e Mel kriju se iznimne zadarske glazbenice Dina Bušić i Melita Ivković, obje školovane kao klasične glazbenice (vokal i gitara), ali srca otvorena kako za tradicionalnu glazbu tako i za jazz. 2020. godine udružile su se s iskusnim glazbenim istomišljenicima, gitarskim virtuozom Miroslavom Tadićem, Yvette Holzwarth i Edinom Karamazovim, i oživile danas zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa.

Arhaične pjesme na arbanaškom govoru (albanski s elementima talijanskog i hrvatskog), prema procjeni UNESCO-a, danas jednom od najugroženijih u Europi, u njihovim su aranžmanima obojane različitim utjecajima koje svojom sudbinom, životnim iskustvom i glazbenim ethosom u njih ugrađuju ovi iznimni glazbenici.

Bërbili/Slavuj je autentična i originalna mediteransko-orijentalna glazbena priča nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika. „Uzbudljivo je čuti kako i čime Dina, Melita, Yvette i Miroslav nadopunjuju i nadopisuju arbanaško glazbeno iskustvo, i kako u ona prazna mjesta i sive zone zaborava upisuju vlastitu interpretaciju, estetsku vjeru i fascinaciju.“ (Miljenko Jergović)

Petak, 01. 07. 2022., 21:30 h , Ljetna pozornica