O nama

Liburnia Jazz je neprofitna i nevladina udruga kojoj je cilj njegovanje i promicanje kulture i umjetnosti, bez namjere stjecanja dobiti.

Od 2001. g. Udruga organizira medunarodni Liburnia Jazz Festival & Workshops u Lovranu i Opatiji, a od 2005. i Liburnia Jazz Ex Tempore u Opatiji.

Naša je «misija» jednostavna, ali vrlo zahtjevna – PRIBLIŽITI JAZZ PUBLICI I PUBLIKU PRIBLIŽITI JAZZ-U. Cilj nam je približiti jazz glazbu onima cije su «uši» još nenavikle na jazz i smatraju da je to glazba koju slušaju samo glazbenici, zatvorena glazbena forma koja privlaci vrlo iskljucivu publiku. Naš je posao uvjeriti ih u suprotno. Ponosni smo na cinjenicu da nam iz godine u godinu to sve više i uspijeva.

Program koji nudimo našoj publici pomno je biran i može zadovoljiti i najzahtjevniju publiku najzagriženijih ljubitelja jazza, ali i oduševiti i «preobratiti» do tada nesklonog slušatelja. Programi udruge Liburnia Jazz cine Festival i Workshopi.

U festivalskom dijelu nastojimo pozvati uistinu iznimne glazbenike koji svojom osobnošcu i umjetnickim radom mogu pokazati što sve jazz jest i ono što ce tek postati.Naši umjetnici su ili vec etablirane svjetske jazz zvijezde ili pak glazbenici o kojima ce se tek pricati, a vec su veliki . Jedan od glavnih ciljeva Festivala je i medunarodna suradnja hrvatskih i inozemnih jazz umjetnika.

Osim festivalskog dijela Liburnia Jazz njeguje i workshope. Dio workshopa je namijenjen profesionalnom usavršavanju glazbenika, no velik broj workshopa je namijenjen najširoj publici, glazbenim laicima koji žele saznati nešto više o glazbi koja ih zanima ili o umjetniku koji ih insprira. To su tzv. jazz talks – neformalni razgovori u kojima publika može slobodno postavljati pitanja o umjetnickom životu nekog glazbenika koji se tom prigodom predstavlja u sasvim drugacijem svjetlu.

Jazz Ex Tempore okuplja eminentne jazz umjetnike iz raznih zemalja koji tijekom jednotjednog boravka u Opatiji zajednicki muziciraju i za tu prigodu skladaju originalne, još nigdje izvedene kompozicije. U projektu Jazz Ex Tempore-a sudjelovalo je 30 umjetnika iz 20 zemalja svijeta: Europe (Italija, Austrija, Rusija, Francuska, Makedonija, Srbija, Slovenija, Velika Britanija, Finska, Nizozemska, Njemačka i Hrvatska), Azije (Armenija, Indonezija), Afrike (Mali, Maroko) i Amerike (Kuba, Meksiko, Urugvaj, Jamajka).

Liburnia Jazz