Festival

Elvis Stanić Group feat. Oliver Dragojević

Budući da je Liburnia Jazz Festival poznat po tome da uvijek ima eksluzivne i originalne programe, i ove godine nastavljamo s tradicijom. Neočekivani sraz dvaju istaknutih predstavnika dvaju svjetova – jazza i popa, donosi naizgled nespojivo – glazbu Olivera Dragojevića i jazz aranžmane Elvisa Stanića.

Nakon dugog niza godina međusobnog osluškivanja i uvažavanja s daljine, prvi puta su ovaj eksperiment izveli krajem godine u prepunoj dvorani Lisinski i tada su nespremnu publiku začarali i oduševili posve novom dimenzijom Oliverove glazbe.

Dragojević i Stanić će svirati poznate pjesme „starog morskog vuka“ u jazzy, bossa i latino varijantama, ali i mnoštvo posve novih, budući da je ovaj koncert i promocija dugoočekivanog novog albuma Elvis Stanić Groupa „Sol et Luna“ na kojemu se i Oliver pojavljuje kao gostujući umjetnik.

Elvis Stanić

"Bere plodove istarske masline, traži najzdravije povrće što uspijeva na crljenici, mrežu baca u mediteransko more, plovi njegovim obalama, ponekad razapne jedra i potegne preko Atlantika, a ponekad kočijom krene prema srednjoj Europi, promatra, upija, uzima i u svojoj konobi pohranjuje najvrednije različitosti, vješto ih razvrstava i prerađuje, te eksperimentirajući pronalazi recept za novo, autentično jelo domaće kuhinje.“ (Davor Hrvoj)

Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj. Vođa je «Elvis Stanić Groupa», jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. World glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj.

Osvojio je mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu (15 diskografskih nagrada Porin, 7 nagrada Status HGU,...), a 2008. odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Oliver Dragojević

Njegov glas, interpretaciju, pjesme i emociju... pamtit će generacije ljudi iz cijele regije. Oliver Dragojević je uistinu hrvatska glazbena legenda i jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača.

Premda ga mnogi često doživljavaju kao predstavnika tipične dalmatinske pjesme bliske šansoni, tijekom više od 45 godina svoje iznimno bogate i uspješne karijere, Oliver je pokazao da se iza njegovih svevremenskih uspjeha krije savršeni oblik mutualističke simbioze nekoliko glazbenih idioma, koje Oliver već desetljećima filigranski preciznom ‘tajnom vještinom’ spaja i kombinira u svoj homogeni i prepoznatljivi glazbeni izričaj.

Možda ga je ponajbolje opisati kao ‘mediteransko-dalmatinsku verziju’ Tonyja Bennetta, Franka Sinatre, Deana Martina, a nezaobilazni su i utjecaji Stevia Wondera, Paula Anke, Raya Charlesa i Toma Jonesa .

Salson de Komizano (long mix) - Elvis Stanić Group by LiburniaJazz
Homepage Homepage Petak, 06. 07. 2012., 21,00 h , Ljetna pozornica