ExTempore

Jazz ExTempore

Jazz Ex Tempore je multikulturni glazbeni projekt pokrenut 2005. g. Cilj projekta je svake godine okupiti u Opatiji nekoliko vrsnih poznavatelja kako vlastite kulturne baštine tako i suvremenih glazbenih pravaca iz različitih regija i zemalja Europe i svijeta. Umjetnici tijekom tjedan dana zajedničkog rada stvaraju glazbu koju karakterizira fuzija različitih glazbenih tradicija, skladaju originalne, još nigdje izvedene kompozicije, a dio svog iskustva prenose i javnosti putem radionica.

" Projekt Jazz Ex Tempore je jedan od vodećih hrvatskih programa međunarodnog karaktera i projekt kojim se Hrvatska može predstaviti u Europi. Osim što je projekt značajan za očuvanje kulturne baštine i kulturnog identiteta, on doprinosi i promicanju hrvatske kulture u svijetu i uključuje je u međunarodnu kulturnu suradnju." Ministarstvo kulture RH

2007. godine je objavljen prvi CD sa skladbama izvedenim na završnom koncertu 2005. i 2006. g. u izdanju Croatia Recordsa. CD „Jazz Ex Tempore '05/06“ osvojio je sljedeće nagrade: Porin za 2008. u kategoriji Najbolji jazz album – za album „Jazz Ex Tempore '05/'06“ Porin za 2008. u kategoriji Najbolja jazz skladba – skladba Angiolina s albuma „Jazz Ex Tempore '05/'06“ Porin 2008. u kategoriji Najbolja jazz izvedba – za izvedbu skladbe Angiolina s albuma „Jazz Ex Tempore '05/'06“.

2009. g. je objavljen drugi CD s učesnicima Jazz Ex Tempore projekta 2008. – „Jazz Ex Tempore Orchestra – Round Trip“ , također u izdanju Croatia Recordsa.

2016. objavljen je i treći album projekta "criss - CROSS # Jazz Ex Tempore Orchestra"

Do sada su u projektu Jazz Ex Tempore sudjelovali umjetnici iz Europe (Italija, Austrija, Sardinija, Rusija, Francuska, Makedonija, Vojvodina, Slovenija, Velika Britanija, Finska, Nizozemska, Španjolska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska), Azije (Armenija, Indonezija), Afrike (Mali, Maroko) i Amerike (Kuba, Meksiko, Jamajka, Urugvaj, SAD, Kanada, Kostarika).

Više o prošlim izdanjima možete saznati ovdje.

Liburnia Jazz Festival

Od 2008. projekt je proširen kako na području Hrvatske tako i na inozemstvo. Tako se skladbe nastale u Hrvatskoj predstavljaju i na koncertima u Velikoj Britaniji (London, Scarborough, Southport, Manchester, Birmingham, Cambridge), Bugarskoj (Sofija, Plovdiv), Nizozemskoj (Groningen, Utrecht, Leimuidenu), Italiji (Grado), Srbiji (Novi Sad, Subotica, Valjevo) i Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar)